header-blog_mobiele_werkplek

Blog

Geluidssignaal te hard of te zacht? Niet bij ModiForce

Inbouwen, ombouwen, modificeren en bestickeren. Een aantal zaken waar ModiForce in is gespecialiseerd. Daar stopt het echter niet. Ook eindcontroles zoals geluidsmetingen worden niet overgeslagen. Hiervoor hebben wij een eindcontroleur werkzaam in onze geluidshal. Het resultaat: een voertuig dat van binnen en van buiten op en top is en voldoet aan wet- en regelgeving.

De geluidshal

De geluidshal is zodanig ingericht dat deze een gelijkwaardige testlocatie is aan voorgeschreven wet- en regelgeving. Een gespecialiseerd bedrijf heeft ons geholpen bij het ontwerp en bouw hiervan. Om dit te controleren zijn een aantal voertuigen van verschillende afmetingen zowel in het vrije veld als binnen in de hal gemeten. Door per voertuig de gemeten waardes met elkaar te vergelijken, kan er een correctie worden uitgevoerd op de waardes gemeten in de hal.

Overlast?

De aangebrachte geluidsdemping tegen wanden en plafond zorgt ervoor dat de sirene buiten de hal nagenoeg niet te horen is. Er is dus buiten de geluidshal geen overlast. Een geluidshal zal voor omwonenden van deze hal geen overlast veroorzaken. De eindcontroleur heeft op zijn beurt weer oordoppen of otoplastiek om zijn oren te beschermen.

sidebeeld_blog_mobiele_werkplek

“De geluidhal is zodanig ingericht dat deze een gelijkwaardige testlocatie is aan voorgeschreven wet- en regelgeving.”

Voordelen van een geluidshal

Een geluidshal heeft vele voordelen ten opzichte van een “vrije veld” meting.

1. Efficiënter met betrekking tot tijd.
2. Geen overlast.
3. Je bent niet afhankelijk van weer en wind, deze beïnvloeden namelijk allebei de meting.
4. Je hoeft niet met de voertuigen naar een buitenlocatie.

Daarbij moet die buitenlocatie volgens de geldende regelgeving aan bepaalde eisen voldoen, denk hierbij aan dat er in een straal van 50m van het voertuig geen harde (reflecterende) objecten mogen zijn. Er worden ook eisen aan het wegdek gesteld en ga zo maar door. Zo’n locatie is niet zomaar even beschikbaar.

Voorschriften mobiele voertuig

Voertuigen die voldoen aan de regelgeving “Regeling optische en geluidssignalen 2009” behalen een geluidssterkte van tenminste 110 dB overdag, 100 dB(A) s ’nachts en een maximum van 125 dB(A). Daarnaast zijn er ook politievoertuigen die tenminste 116 dB(A) moeten behalen.

Waar moet je op letten?

Soms kan het voorkomen dat het geluidsniveau van een auto niet goed zit. Waar het aan zou kunnen liggen zijn de volgende zaken:

  • De speakers zijn niet juist geplaatst.
  • In het geval dat er 2 speakers geplaatst zijn kan het zijn dat er 1 niet functioneert of niet juist functioneert.
  • Soms is het een kwestie van de aansluitingen nog eens controleren.

Oplossingen

Bij de constatering van een fout kan dit op meerdere manieren worden opgelost. In enkele gevallen worden de speakers vervangen. Na herstel wordt de meting opnieuw uitgevoerd. Soms moet ook de signaalgever (versterker) worden vervangen. In sommige gevallen zal er voor een oplossing een engineer bij worden betrokken.

Allemaal zaken die belangrijk zijn voor het afleveren van een optimaal werkend voertuig. Wij nemen die zorg van jou over.

Jan Schouten
Jan Schouten
Accountmanager
06-132 543 85

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je eens met een van onze experts sparren? Dat kan!

Onze accountmanager Jan Schouten gaat graag met je in gesprek. Als je onderstaand contactformulier voor ons invult, nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Hopelijk tot snel!

Leadgeneratie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Jan Schouten
Jan Schouten
Accountmanager
06-132 543 85