header-blog_mobiele_werkplek

Blog

Met deze zaken moet je rekening houden voor het ontwerp van jouw ideale mobiele werkplek.

Wanneer jouw voertuig ook direct jouw werkplek is, wil je uiteraard dat deze zich perfect leent voor jouw werkzaamheden. Je moet overal goed bij kunnen, er moet genoeg ruimte zijn voor het materiaal dat je nodig hebt en bovendien moet het veilig zijn en voldoen aan wet- en regelgeving. Een one-size-fits-all bestaat dan ook niet. Maatwerk moet uitkomst bieden. Luuk Keizer is engineer bij ModiForce. Een ideale mobiele werkplek ontwerpen voor klanten is zijn dagelijkse werk. Hij vertelt graag over het werkproces en vertelt met welke zaken je rekening dient te houden.

Van aanvraag tot oplevering

Een aanvraag kan op verschillende manieren binnenkomen. Luuk: “Bij een aanvraag hoort altijd een pakket van eisen. Op basis daarvan gaan wij aan de slag met het bedenken van producten en oplossingen binnen deze kaders. Denk daarbij aan inrichting, bestickering, signalering en elektrische systemen zoals licht, geluid en communicatiesystemen. Dit moet allemaal naadloos op elkaar aansluiten. En bovendien binnen de wet- en regelgeving passen. Gelukkig hebben wij daar veel ervaring mee en kunnen wij de klant hierover goed adviseren.”

Wet- en regelgeving

Waar moet je dan zoal aan denken bij wet- en regelgeving voor een mobiele werkplek? “Er zijn bijvoorbeeld eisen voor signalering, het maximale laadvermogen, voertuigspecifieke eisen, wel of niet vervoeren op het dak en zo meer,” aldus Luuk.

sidebeeld_blog_mobiele_werkplek

“Ook de afgelopen jaren zijn er weer diverse thema’s belangrijker geworden waar organisaties op den duur iets mee willen. Denk bijvoorbeeld aan verduurzaming en de overstap naar elektrische auto’s. ”

Hier moet je rekening mee houden

Zaken waar Luuk in zijn baan rekening mee houdt zijn onder meer:

  1. Arbo-voorwaarden

Een medewerker moet veilig en gezond kunnen werken. Zo wordt er rekening gehouden met ergonomie en veiligheid voor de inrichting van de bus. Denk bijvoorbeeld aan de afrondingen van scherpe randjes van bijvoorbeeld een kast, of het zitcomfort van de stoel waar de bestuurder in zit.

  1. Airbagzones

Vrijwel alles kan gemonteerd worden in een mobiele werkplek. Toch zijn hier wel eisen aan verbonden. Zo mag er bijvoorbeeld niet gemonteerd worden in een airbagzone.

  1. Laadvermogen

Een voertuig mag niet onbeperkt worden geladen. Daar zit een maximum aan. Wordt deze grens overschreden, dan moet er creatief aangepast worden of soms moeten onderdelen geschrapt worden. Het maximale laadvermogen verschilt per type voertuig.

  1. Communicatiemiddelen

Sommige organisaties hebben duidelijke wensen voor communicatiemiddelen in het voertuig. Denk bijvoorbeeld aan een handsfree- of handheld oplossing. Het is belangrijk dat dit voldoet aan de juiste frequentie, het juiste netwerk en de inbouwrichtlijnen hiervoor.

  1. Zichtbaarheid (signing)

Ook willen organisaties de voertuigen graag ontworpen hebben in hun eigen huisstijl. De mogelijkheden voor signing zijn dan ook eindeloos. Toch zijn er wel beperkingen waar je rekening mee moet houden. Niet alle ruiten mogen verduisterd worden, en ook zijn er voorwaarden voor reflecterende stickers. Bovendien dien je er rekening mee te houden dat een bezoekje aan de wasstraat de kwaliteit van de stickers niet ten goede doet.

  1. Licht en geluid

Ook voor signalering zoals licht en geluid geldt wet- en regelgeving. Hier kunnen we heel kort over zijn: die wetten dien je te volgen. Zo mogen lampjes niet altijd en overal en dienen geluidsdruk en frequenties gemeten te worden. Bij ModiForce hebben we daar een speciale test hal voor. Aangezien je buiten niet overal mag testen, is deze hal wel echt uniek.

Optimalisatie

Een voertuig is nooit af. Zo zijn er ook de afgelopen jaren weer diverse thema’s belangrijker geworden waar organisaties op den duur iets mee willen. Denk bijvoorbeeld aan verduurzaming en de overstap naar elektrische auto’s. Maar ook slimmer rijden, lichter rijden en efficiënter zijn in je opslag. Zo heeft een elektrische personenauto simpelweg minder laadvermogen dan een reguliere bedrijfsbus. Daarom moet je goed nadenken wat je mee wilt nemen.

Jan Schouten

Jan Schouten
Accountmanager
06-132 543 85

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je eens met een van onze experts sparren? Dat kan!

Onze accountmanager Jan Schouten gaat graag met je in gesprek. Als je onderstaand contactformulier voor ons invult, nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Hopelijk tot snel!

Leadgeneratie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Jan Schouten

Jan Schouten
Accountmanager
06-132 543 85