De creatieve engineer Daniel Ariëns

Verhalen van onze collega’s

De creatieve engineer: Daniel Ariëns

Daniel Ariëns, engineer bij ModiForce, combineert zijn technische vaardigheden met creativiteit en passie in zijn werk. Zijn achtergrond in werktuigbouwkunde, gecombineerd met zijn liefde voor auto’s en zijn praktische vaardigheden, maken hem een onmisbare kracht binnen het team. Zijn rol binnen het team? Hij vertelt je er meer over.

Van old-timers tot gezinsleven

Daniel, een 31-jarige getrouwde vader, woont in het pittoreske Zeist. Zijn vrije tijd besteedt hij graag aan het sleutelen aan old-timers, variërend van auto’s tot brommers. Als echte doe-het-zelver geniet hij ook van klussen aan huizen. Voor Daniel gaat er niets boven de vrijheid van motorrijden, een passie die hij deelt met zijn vader. “Motorrijden is voor mij meer dan een hobby. Ik heb altijd een liefde voor voertuigen gehad. De vrijheid die ik voel als ik op de weg ben, daar draait het om voor mij.”

Van werktuigbouwkunde tot ModiForce

Zijn carrière begon met een studie MBO en daarna HBO in werktuigbouwkunde, gevolgd door ervaringen als instrumentmaker in een ziekenhuis en engineer bij een productontwerpbureau. Na zes jaar van het ontwerpen van consumentenproducten, besloot hij dichter bij huis te zoeken naar nieuwe uitdagingen. Dit leidde hem naar ModiForce, waar zijn liefde voor auto’s en zijn verlangen naar niet-standaard werk perfect samenkomen.

De eerste drie maanden

Sinds oktober 2023 maakt hij deel uit van het ModiForce-team. Aanvankelijk onzeker over wat de functie inhield, ontdekte hij al snel dat het een spannende mix is van engineering en werkvoorbereiding. “Toen ik bij ModiForce begon, wist ik niet precies wat me te wachten stond, maar de uitdagingen en kansen hier hebben mijn verwachtingen overtroffen.” Hij waardeert vooral de kennis en het enthousiasme van zijn collega’s, van wie hij veel leert. “Mijn collega’s vind ik superleuk. Ze hebben ook echt verstand van zaken. Een aantal engineers/werkvoorbereiders werken hier al 20 jaar of langer. Ik leer momenteel heel veel van hen.”

De creatieve engineer Daniel Ariëns

“Toen ik bij ModiForce begon, wist ik niet precies wat me te wachten stond, maar de uitdagingen en kansen hier hebben mijn verwachtingen overtroffen.”

De rol van engineer

Zijn functie als engineer is erg breed. “In mijn functie moet ik ervoor zorgen dat we vanuit een vraag van een klant de auto samenstellen zodat salesengineers een offerte kunnen uitbrengen. Daarna wordt alles met de klant besproken. Hier zit ik vaak samen met een monteur bij zodat we alle in- en outs kennen. Daarna gaan we de auto en inrichting uittekenen en begeleiden we de werkplaats bij vragen of obstakels. Alles om ervoor te zorgen dat de wensen en behoeften van de klant perfect worden vertaald naar het uiteindelijke voertuig.”

Werkvoorbereiding

Daniël is ook betrokken bij de werkvoorbereiding, waar hij helpt met het stapsgewijs overzetten van de bestaande offertes en orders. “We hebben recent een nieuw systeem geïmplementeerd. Momenteel ben ik druk bezig met het overzetten van data uit het oude naar het nieuwe systeem. Het is een flinke klus, maar ontzettend waardevol. Ik kan bekijken hoe eerdere projecten zijn doorlopen, hoe vorige auto’s zijn opgebouwd en welke materialen en producten het meest gebruikt worden. Ik leer er ontzettend veel door.”

Leren, leren, leren

Als je Daniël vraagt naar een leuk project, dan antwoordt hij volmondig: “Het ontwerpen van valbeugels voor een elektrische motor voor de handhaving in Amsterdam. Ik hou natuurlijk van motoren, dus dit was een leuk project om mee te starten.” Hoewel hij nog veel te leren heeft, is hij betrokken bij verschillende projecten en leert hij stap voor stap alle facetten van het werk kennen. Zijn technische achtergrond en begrip van auto’s komen hierbij goed van pas. “Ik heb nog een hele hoop te leren, maar stukje bij beetje kom ik overal en word ik bij projecten betrokken. Zo leer ik alle werkzaamheden kennen. Je hebt hier geen opleiding voor. Het is handig als je een technische achtergrond hebt, dat je weet en begrijpt hoe een auto werkt en in elkaar steekt. Maar hoe een politie auto opgebouwd is en in elkaar zit dat is toch wel een vak apart.”

Toekomstvisie

Daniel kijkt er naar uit om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen en uiteindelijk volledig zelfstandig te kunnen werken. “Mijn eerste doel is alles goed onder de knie krijgen en volledig zelfstandig aan de slag te kunnen. Ik ben vanuit mijn vorige functies gewend om volledig nieuwe dingen te bedenken. Wat we nu doen is wel nieuwe inrichtingen bedenken, maar over het algemeen uit bestaande componenten. Ik denk dat mijn creativiteit wel een waardevolle toevoeging is voor het team. Een product vanaf de grond bedenken en realiseren dat vind ik toch wel het leukste om te doen. Dat is wel echt een passie van mij; creatief bezig zijn.”